- סיפור יציאת מצרים: את הסיפור אני מחלקת ל־3–4 חלקים: חלק ראשון: הרעב בארץ ישראל, הירידה למצרים, הפיכת בני ישראל לעבדים וגזרת הבנים. חלק שני: בניית התיבה, מציאת משה על ידי בת פרעה, משה גדל בארמון. חלק שלישי: משה רואה את סבל העבדים, בורח למדיין, סיפור הסנה הבוער. חלק רביעי: משה מתעמת עם פרעה, 10 המכות, יציאת בני ישראל ממצרים. (אני משתמשת במפה על מנת להראות לילדים איפה נמצאת ישראל ואיפה מצרים, ואת הדרך שהם עברו; בתמונות – להמחיש את העבדים, ואת בתיה שמוצאת את משה; אני מראה מקל ואז מחליפה אותו בנחש בקטע של הסנה; תמונות של כל עשר המכות). בפעילות בקבוצה קטנה – לילדים גדולים אני נותנת לצייר את המכות ולכתוב את שם המכה. לילדים צעירים (מתחת לגיל שנתיים וחצי) לא הייתי מספרת את הסיפור. עוד פעילות שאפשר לעשות בקבוצה קטנה – בעקבות משה בתיבה: מבקשים מהילדים להביא שני חפצים – אחד שצף ואחד ששוקע. יושבים עם גיגית מים, כל ילד מכניס את שני החפצים שלו ורואים מה צף ומה שוקע.
- הגדה: אני מראה לילדים סוגים שונים של הגדות. מציגה את התמונות השונות, את סגנונות הכתיבה השונים בין הגדה להגדה, ומדגישה שיש הגדות בשפות שונות – לא רק בעברית. לאחר מכן אני מסבירה מה משותף לכל ההגדות – שכולן כוללות את אותם הקטעים ("עבדים היינו", "מה נשתנה", "ארבעת האחים", "עשר המכות" וכו'). ילדים בוגרים (החל מגיל 3.5 והלאה) – נותנת להם לצייר ולעצב את ההגדה שלהם. הם בוחרים אילו קטעים מתוך ההגדה האמיתית להכניס, ואלו שיודעים קצת לכתוב – כותבים מילים בודדות מתוך ההגדה. ילדים צעירים – מציגה להם הגדה לילדים, מראה מה יש בה, שרה את השירים "משה בתיבה" ו"עבדים היינו".
- ליל הסדר: אני מסבירה לילדים שבחנוכה מדליקים נרות ובפורים מתחפשים. את פסח חוגגים בליל הסדר – עורכים שולחן, מזמינים את כל בני המשפחה וכולם יושבים סביב השולחן וקוראים בהגדה. בכל יום אני עורכת עם הילדים שולחן עם צלחות, כוסות יין, צלחת פסח (שבהמשך אסביר עליה), כוס לאליהו והגדות פסח. אני מספרת מה כתוב בהגדה ומה עושים בליל הסדר. הפעילות מתאימה לצעירים ולבוגרים כאחד.
- צלחת פסח: באותו יום עורכים את השולחן ומניחים את צלחת הפסח עם המאכלים: מרור, ביצה, חרוסת, זרוע, חזרת, כרפס. אנו עוברים מאכל מאכל ומסבירים מה כל אחד מהם מסמל. לצעירים – רק להראות את הצלחת ולתת לטעום מאכלים כמו ביצה או חסה.
- מה נשתנה: עוברים עם הילדים על ארבע הקושיות, מסבירים כל אחת ולומדים את השיר. עם צעירים שרים את השיר. עם בוגרים – מאפשרים להם להמציא קושיה משלהם: "במה הלילה הזה שונה מכל הלילות?"
- מצה: מסבירה למה אוכלים מצה בפסח. מציגה את שלוש המצות המכוסות, מרימה ואומרת: "הא לחמא עניא" (מקריאה מתוך ההגדה), בוצעת את המצה האמצעית (ומסבירה שבהמשך נגלה מה עושים איתה), ונותנת לטעום. פעילות נלווית: הכנת מצות בטאבון.
- אפיקומן: חוזרים לנושא המצה – מוציאים את המצה האמצעית, בוצעים ומסבירים שהיא משמשת כאפיקומן. עורך הסדר מחביא אותה, והילדים צריכים למצוא. מי שמוצא – מקבל מתנה. אני מחביאה חתיכות מצה בגן והילדים מחפשים.
- אליהו הנביא: מספרת לילדים שאנחנו משאירים דלת פתוחה וכוס יין לאליהו הנביא, שמגיע לבקר ולעזור. בדרך כלל אני מקריאה את הסיפור "אגוז של זהב".
- הדרך ממצרים לארץ ישראל: מספרת לילדים על הדרך שעשו בני ישראל – חציית ים סוף, המן, מעמד הר סיני, הכאת הסלע.
לקבלת מערך מלא ומוכן להדפסה בחינם מידי שבוע
הצטרפי לקבוצת הוואצאפ של הקהילה (קבוצה שקטה)
יצירות מתאימות לפסח:
- פירמידות: הכנת פירמידה תלת־ממדית עם הדבקת חול, או בנייה מקולאז' משולשים.
- תיבת משה: הכנה מחימר או חומרים שונים.
- היאור: ציור היאור בגואש, והנחת תיבה ומשה עליו.
- כוס לאליהו: קישוט כוס שקופה, גליל נייר טואלט, או בקבוק חתוך.
- צלחת פסח: הכנה מגבס, נייר, צלחת שקופה עם ניירות צבעוניים והדבקת סמלים.
- צביעת הגדה או הכנת הגדה אישית.
- הכנת צלחת למצות או בד מכסה.
- ארבעת האחים: צביעת הדמויות והדבקתן על מקלות רופא.
- עשר המכות: יצירת חלק מהמכות או כולן.
- פעילות חשבונית: "אחד מי יודע" – התאמת מספר לכמות.
אירועי פסח:
- הכנת לבנים: בוץ וקש, דריכה, ייבוש בתבניות ובנייה.
- הכנת מצות בטאבון – עם הלבנים שהכינו או בטאבון אחר.
- מסלול יציאת מצרים: פעילות חווייתית הכוללת מעבר בין תחנות – חציית ים סוף (בריכות מים), רעב ומן מהשמיים (קרקרים), מעמד הר סיני, עגל הזהב, הכאת הסלע, כניסה לארץ ישראל וריקודים.
- סדר פסח: עורכים שולחן חגיגי ומעוצב, לכל ילד צלחת פסח. קוראים בהגדה (כולל "עבדים היינו", "על ארבעה בנים דיברה התורה", "הא לחמא עניא" וכו'). מברכים, בוצעים את המצה, שותים ארבע כוסות, מוזגים כוס לאליהו, פותחים את הדלת, שרים שירים ואוכלים סעודה חגיגית. עם צעירים – עורכים סדר מקוצר עם הרבה שירים ופחות דיבור. המטרה: להכין את הילדים לליל הסדר בביתם, כדי שיהיו מעורבים ויבינו מה קורה בו.
שירים וסיפורים על פסח:
- "ארבעת האחים" / נעמי שמר
- "עבדים היינו" / אריאלה סביר ("לבנה על לבנה")
- "עשר המכות" / מתוך סבא טוביה
- "משה בתיבה"
- "ניצנים נראו בארץ"
- "פנה הגשם"
- שירי פסח קלאסיים
- סיפור יציאת מצרים בגרסאות שונות
- "אגוז של זהב"
- "כותנת פסים"
- "חד גדיא"
במיוחד בשבילכן, הכנתי רשימת השמעה להפעלה נוחה ומהירה של השירים בזמן מפגש:
אני אוהבת את חג הפסח, והדבר הכי חשוב זה להכין את הילדים לליל סדר שיהיה עם המשפחה, ככה שידעו מה הולך להיות בו וייקחו חלק פעיל.